24 september 2007

Bedenkelijk

Ondertussen is de derde voorronde van "De Bedenkers" al gepasseerd. Ik was eigenlijk niet van plan om te kijken, maar mijn wederhelft heeft mij overtuigd.

In het algemeen heb ik wel een aantal interessante dingen gezien. Sommige uitvindingen zijn al vrij concreet, andere moeten nog wat bijgeschaafd worden. Andere worden best zo snel mogelijk vergeten. (De jury slaagt er vrij goed in om die laatste categorie er uit te halen.)

Toch even een paar die mijn aandacht getrokken hebben.


Het levenselixir: volgens de bedenker een cocktail van vitaminen en mineralen die goed is voor zowat alles, tot en met kanker toe. Standaard pseudo-geneeskunde met een aantal vage claims. ("Herstellen van de energiebalans" is zo'n dooddoener.) Na zijn afwijzing volgden nog wat beschuldigingen naar de pharma-industrie toe. (Ook een goede indicatie — zie puntje 23 op deze pagina.)

Marc Coucke krijgt bij Omega Pharma waarschijnlijk regelmatig bezoek van dat soort mensen.

Verdict van de jury: afgewezen (waarschijnlijk terecht)

Wessel di Wesseli: Eerst stelt hij aan iedereen de vraag: Wat is energie? Ik geef het toe: ik heb 5 jaar lang allerlei fysica-cursussen gestudeerd waarin het begrip energie een hoofdrol speelt, en nog kan ik geen eenvoudig antwoord geven. Wat ik wel weet, is dat het geen synoniem is voor "kracht". Kracht en energie zijn verwant, maar zeker niet hetzelfde.

Uit zijn presentatie werd ik niet veel wijzer (al kan dat ook gelegen hebben aan de montage die de VRT ervan heeft gemaakt). Volgens mij een hoop technobabble. Persoonlijk denk ik dat het hier gaat om een perpetuum mobile. En inderdaad: kijk maar naar de vorige link. Daar staat een link naar deze pagina, waar exact deze uitvinding beschreven staat.

Verdict van de jury: Geslaagd. Ik vraag mij af hoe ver deze zal geraken.

De magruta: Kort samengevat: een rij magneten die op de ruggengraat bevestigd worden en zo het magnetisch veld herstellen.

Mijn eerste reactie: als een pijnlijke rug samenhangt met een verkeerd "magnetisch veld", dan moet dat eenvoudig te meten zijn. Dokters leggen al jaren lang mensen onder allerlei types scanners. Hoe komt het dan dat dat magneetveld nog nooit is opgevallen?

Verdict van de jury: Geslaagd. Mijn advies aan mensen met rugpijn: verwacht er niet te veel van.

Geen opmerkingen: