16 november 2007

Sociale netwerken - Web 1.0 stijl

Eens kijken: ik heb een MySpace account (die ik niet gebruikt), een op LinkedIn en nu ook op Plaxo.

Update: En sinds een paar minuten ook Facebook.

En lang geleden was er sixdegrees. (De link gaat naar de laatste pagina op het Internet Archive voordat de site gesloten werd.) Voor zover ik weet, was dat de allereerste "social networking" site. De naam verwijst naar de theorie dat je elke 2 willekeurige mensen kunt verbinden in 6 stappen.

In feite is het een klassiek Web 1.0 verhaal: zet een site op rond een bepaald idee, en denk heel lang na hoe je er geld mee gaat verdienen. Ondertussen verdwijnt je kapitaal onherroepelijk. Als het geld op is voor je geld begint te verdienen, sluit je heel de boel. (Je kan ook proberen om je site te verkopen. Dan zit iemand anders met de vraag hoe hij er ooit geld mee gaat verdienen.)


Ik weet niet meer hoe ik daar ooit terecht ben gekomen. Na een tijdje had ik een groepje "vrienden" — waarvan ik de meesten nooit in het echt gezien heb.

Er waren blogs (al bestond dat woord nog niet) die doorgemaild werden naar je connecties, chat rooms (met een geïntegreerde IM client) en groepen. Qua sfeer zou ik het omschrijven als een kruising tussen ICQ en MySpace.

1 opmerking:

Paul Cobbaut zei

Secondje, ik zal je direct uitnodigen op facebook. Je kent er heel wat mensen, want ik heb daarstraks (http://cobbaut.blogspot.com/2007/11/social-networks.html) nog gelezen dat 42 procent van de linkedin users ook op Facebook zitten.

groetjes,
paul