16 februari 2008

Java of Ruby?

Eerst Frank, nu stelt ook Tom de vraag. Ik verdien mijn brood als Java ontwikkelaar, dus is die vraag ook voor mij belangrijk.

Ik heb nog geen tijd gehad om echt naar Ruby te kijken. Misschien doe ik dat later nog.

Ruby gaat Java niet vervangen. De eerste 10 jaar gaat er niets Java vervangen. Hier en daar gaan er wat projecten verschuiven tussen Java en .Net, of tussen Java en andere technologie├źn, maar in grote lijnen blijft Java in zijn "niche".

Welnu, Ruby gaat ook niet weg. Op een bepaald moment gaat Ruby ook een vaste plaats vinden tussen de andere programmeertalen. (Zo is het ook gegaan met Perl en Python — en zelfs met Java.)

JRuby zie ik ook niet direct doorbreken. Kijk maar naar Jython.

1 opmerking:

johan andries zei

Hoi Guy,

het lijkt me fout JRuby in te schatten aan de hand van Jython. Aan JRuby wordt veel intensiever gewekt (o.a. door twee voltijdse Sun werknemers), waardoor de java implementatie twee keer sneller draait dan de originele C implementatie. En er is de fantastische ondersteuning in Netbeans.

Los daarvan denk ik dat Ruby een krachtigere taal is dan Python, en dat het opportuun kan zijn Java en JRuby te combineren op het zelfde project (afhankelijk van de sterktes en zwaktes van beide).